Com impulsar la iniciativa empresarial?

Imatge: blog.cochesalaventa.com

Ahir ens despertàvem amb dos noticies referents a la manca d’iniciativa empresarial espanyola:

D’una banda, la meitat dels nous autònoms estrangers que s’han sumat al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) a Espanya són xinesos, fina a aconseguir els 3.177 nous emprenedors, segons les dades de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA).  Segons informa ATA, les oportunitats de negoci unides a la capacitat financera d’un col·lectiu xinès són la base per a l’obertura de noves activitats. En total, els emprenedors xinesos suposen el 18,4% de tots els treballadors per compte aliena fora de les fronteres espanyoles (39.718 autònoms).

A Espanya només el 35% dels ciutadans enquestats manifesten el seu interès per treballar per compte propi, una xifra que no resulta excessivament alentidora. Les dades de la última enquesta realitzada entre juliol y agost de 2012 demostren que a la UE-27 només un 37% preferirien ser empresaris davant un 51% als Estats Units, un 56% a Xina i un 63% a Brasil. En altres països com Alemanya, amb un 29%, Dinamarca, amb un 28%, Finlàndia, amb un 24% i Suècia, amb un 22%, on l’ interès per crear una empresa és inclús menor que a Espanya, però convé recordar que tots ells tenen unes tasses d’atur que ni de lluny s’assemblen a l’espanyola.

D’altra banda, el Ministeri de Treball està estudiant com incentivar el treball autònom entre els joves. Entre les fórmules que s’estan estudiant està ampliar la bonificació de quotes del 30%; establir un sistema d’aplaçament de pagament d’aquestes cotitzacions o fixar una quota supereduida de 50€ durant els sis primers mesos. La ministra de Treball, Fátima Báñez, va assegurar divendres rere el Consell de Ministres que l’Estratègia d’Emprenedoria i Treball Jove està molt avançada.

Aquest pla de treball juvenil, que respon entre altres coses a exigències europees, té dos vessants: una per la feina d’assalariat, on s’estan estudiant diferents mesures per incentivar la contractació; i l’altre per estimular que els joves menors de 30 anys sense feina decideixin iniciar un projecte empresarial, donant-se d’alta com a treballadors autònoms.

Què proposaries per incentivar el treball d’autònom?

Fonts: La Vanguardia / Equipos y Talento

Post Tagged with