Consum col·laboratiu

consum col·laboratiu

Imatge: wtcbarcelona.com

Tal i com ha publicat el diari econòmic CincoDias, el consum col·laboratiu està creixent a un ritme vertiginós, a un ritme de dos dígits. Només a Espanya es venen a l’any productes usats per valor de 2.300 milions d’euros.

L’intercanvi de béns i serveis, batejat recentment com a consum col·laboratiu, sempre ha sigut una pràctica bastant freqüent però amb la crisi s’ha fet més visible que mai, fet que ha propiciat noves fórmules d’emprenedoria social:

  • Transport: entitats com Blablacar, SocialCar, Uber o Amovens formen part d’aquest teixit econòmic que funciona a tota Europa des de fa anys. Només Blablacar té vuit milions de consumidors al continent.
  • Habitatge: el lloguer de vivendes està cada vegada més estès. Milers de persones fan turisme allotjant-se als pisos d’altres usuaris. D’entre els immobles que s’intercanvien, es poden trobar des d’un iot fins a una caravana.
  • Menjar: portals com Compartounplanto permeten intercanviar menjar amb la gent de veïnat. Qualsevol recepta és vàlida, encara que la originalitat d’aquesta iniciativa és la fortalesa.
  • Objectes usats: és un sector més tradicional. L’empresa Segundamano, que es va fundar fa més de 30 anys i inicialment era en edició paper, n’és un bon exemple.
  • Roba: també s’intercanvien tot tipus de peces de roba, sobretot la infantil. Per exemple: Grownies.
  • Crowdfunding: és sinònim de finançament o mecenatge. Portals com Ulule o Lending Club permeten la donació de diners per participar en el finançament de diversos projectes.

Font: CincoDias

Esperem que us serveixin com a fonts d’inspiració!