Crear una startup a Espanya surt més car que a la resta d’Europa

Finançament startup

El camí per a crear una startup a Espanya és llarg i costós si ho comparem la resta de països europeus, entre d’altres coses, pel fet de superar la mitjana europea en complexitat i costos.

Espanya ocupa el lloc 33 en el rànquing mundial elaborat pel Banc Mundial que analitza les normes governamentals que regulen les empreses, per darrere de països com Polònia o Mauritània. Spotcap, empresa de finançament a pimes i autònoms, ha analitzat les dificultats amb què es troba una companyia de nova creació quan inicia la seva activitat.

D’aquesta forma, per obrir una empresa a Espanya es necessiten el doble de tràmits i temps emprat que els països amb alts ingressos de l’OCDE. Només la paperassa ja pot sumar 4.000 euros d’inversió, sense incloure costos com el local, o la contractació de personal.

Fonts de finançament

Una startup pot recórrer a diferents fonts de finançament per a la seva creació, un cop superada la fase family, friends & fools. A Espanya, ens podem trobar amb diferents opcions de finançament:

Venture Capital. És una branca del capital risc que s’enfoca en etapes més primerenques de negoci com són les startups i que, el 2015, ha viscut una autèntica explosió, amb una injecció de recursos internacionals en projectes emprenedors espanyols que va ascendir a 395 milions d’euros.

Business angels. Són inversors que aporten diners, experiència i contactes amb l’objectiu d’obtenir un guany futura. La seva capacitat financera per dur a terme inversions sol oscil·lar entre els 25.000 euros i els 250.000 euros i participen en empreses en fase de desenvolupament o d’expansió que pertanyen a sector que ja coneixen.

Crowdfunding. S’ha convertit en una opció molt atractiva per als emprenedors, permet elevar la inversió i l’accés al capital, a partir d’un gran nombre d’inversors, a través d’Internet.

Crèdits línia o préstecs sense passar pel banc. Plataformes de crèdit en línia com Spotcap s’han simplificat enormement el procés per obtenir una línia de crèdit, mitjançant aplicacions ràpides, préstecs gairebé instantanis i interessos més baixos. Aquestes companyies fan servir tecnologia avalua les dades reals del negoci, ajudant les pimes a fer créixer els seus negocis. Estan pensades per a aquelles companyies amb diversos anys d’activitat que volen ampliar el negoci, diversificar activitat o contractar més personal, entre d’altres coses.

Barcelona, entre les millors ciutats europees on emprendre

Malgrat la complexitat per emprendre a nivel nacional respecte d’altres països europeus, Barcelona s’ha convertit en una de les grans impulsores de startups a Espanya, ocupant el 7è lloc al ranking Global Startup Ecosystem Ranking 2015. En l’actualitat la ciutat comtal alberga més de 200 startups tecnològiques en àrees com el B2B, jocs, comerç electrònic o turisme i viatges.