Prendre la decisió d’emprendre no és fàcil. A vegades no ens sentim prou preparats, i ens fa por començar perquè hi ha moltes coses que desconeixem. No sabem si el nostre producte es vendrà, si sabrem fer front a tots els obstacles que se’ns presentaran, etc.
Si entre els teus propòsits d’any nou està posar en marxa el teu propi negoci, però no saps per on començar, aleshores aquests consells et seran de gran ajuda.
Generalment, quan iniciem una empresa, ens posem a pensar en tot el que necessiten per començar i de sobte ens adonem que no tenim els recursos suficients per començar-la.
Si en aquests moments la raó que t’impedeix començar el teu negoci és la falta de recursos, significa que t’estàs enfocant en allò que et falta i no en allò que tens.
Canvia l’enfocament i fes-te la següent pregunta. Què puc fer avui mateix amb els recursos que tinc per començar el meu negoci? Visualitza el teu entorn i identifica tot el que tens per començar el teu negoci: talents, coneixements, persones, mobles, equips, etc. Una vegada facis això pensa en com aprofitar cada recurs que tens a la teva disposició.
No et fixis només en talents. Troba persones amb valors que estiguin disposades a fer un esforç extra que marca la diferencia en el món dels negocis. Treballa amb un grup de persones amb perfils multidisciplinaris i complementaris que comparteixin passions, ideals i objectius i que treballin de forma independent.
És normal que com a emprenedors veiem oportunitats a tot arreu, però és essencial que et decideixis a una sola cosa que t’apassioni prou per a dedicar-li tot el teu temps, esforç i energia.
No n’hi ha prou amb desitjar les coses. Converteix els teus desitjos en metes i plans realistes que et motivin a prendre l’acció. Escriu o dibuixa les teves metes i crearàs un compromís amb elles.
Una vegada tinguis clar quines són les teves metes, et serà més fàcil organitzar el teu temps de tal manera que treballis per aconseguir-les.
La idea d’establir un horari és ajudar-te a ser molt organitzat i disciplinat en l’ús del teu temps. No hi ha res més improductiu que despertar cada matí sense tenir clar què faràs.
Participa en esdeveniments empresarials, conferències, seminaris, etc. i aprofita per relacionar-te amb altres emprenedors, amb experts i amb persones de les quals puguis aprendre i que et puguin donar suport i t’impulsin a assolir els teus objectius personals i professionals.
Hi ha empresaris d’èxit, inversionistes experimentats i professionals a qui els encanta compartir els seus coneixements i experiències. Busca a aquest tipus de persona i comença a relacionar-te amb ell. Pots arribar a aprendre moltíssim d’aquesta persona.
Si no trobes cap mentor a la teva regió, aprofita les xarxes socials i mantingues contacte amb aquella persona que admires i t’inspira. Demana consells i segur que de cada 100 experts als quals escriguis, obtindràs resposta de 10.
Una de les principals raons per les quals els emprenedors s’ho pensen una vegada i una altra abans d’iniciar la seva empresa és perquè senten que el seu producte no està llest per començar a vendre’s i prefereixen continuar treballant fins a crear el producte perfecte. La realitat és que el producte perfecte no existeix.
El millor és llançar-se al mercat i començar a interactuar amb clients perquè ells et donin feedback i informació valuosa que et permeti seguir desenvolupant el teu producte.
A internet trobaràs infinitat d’aplicacions i eines (algunes gratis i d’altres de pagament) que et permetran gestionar el teu negoci, fer màrqueting de baix cost, organitzar el teu temps, etc. Aquest consell t’ajudarà a reduir significativament la inversió inicial i les despeses del teu negoci.
No importa quan sàpigues sobre el que fas, com a emprenedor sempre has d’estar disposat a aprendre coses noves. Llegeix, assisteix a seminaris, fes cursos, mira vídeos al YouTube sobre temes d’interès empresarial, etc.
Esperem que aquests 10 consells t’ajudin a posar-te en marxa i aconseguir tot el que et proposes.