Fins a quin punt es pot protegir el contingut que es genera en una pàgina web, en un bloc o una aplicació mòbil?
El que tenim clar és que la propietat intel·lectual no pot protegir les idees, però en el següent article t’expliquem quines coses sí que protegeix aquesta:
Conceptes claus:
DRETS D’AUTOR: són aquells drets que protegeixen l’intel·lecte de les persones. Dins d’aquests drets trobem dos grans grups:
-
DRETS MORALS: són aquells que reconeixen al creador com a autor de l’obra. Quan un és considerat autor de l’obra té plana llibertat i autoritat per determinar quan es modifica o qui en té permís de publicació, entre altres.
-
DRETS PATRIMONIALS: són aquells que determinen qui en pot rebre un rendiment econòmic, ja sigui publicació de l’obra, distribució, comunicació o transformació.
Diferències entre autor o titular dels drets:
Sovint l’autor i el titular dels drets és la mateixa persona, però s’ha de tenir clar quines són les diferències:
AUTOR/S: persones creadores de l’obra. Es poden distingir en dos tipus d’autors:
-
Obra creada per una sola persona: autor individual.
-
Obra creada per més d’una persona: autors col·lectius. En aquest tipus de creació pot ser que l’obra hagi sigut creada conjuntament amb diverses persones, però que una d’elles sigui la responsable de l’edició i la divulgació; normalment, aquesta persona també en tindrà els drets jurídics, és a dir, en serà el titular dels drets d’explotació. Sol sorgir en moments on diferents autors volen unir-se, però conservant cadascú els seus drets patrimonials.
TITULAR DELS DRETS: persona que explota l’obra/en treu rendiment econòmic. Aquest té el dret d’autoritzar i/o prohibir canvis de format (publicació en digital o en impresa, representació teatral, gravació de la peça musical si en fos el cas, la reproducció d’aquesta en plataformes d’streaming o en la ràdio...).
Què es pot protegir amb la propietat intel·lectual i què no?
La propietat intel·lectual no protegeix les idees simples, no protegeix aquelles idees que no han sigut desenvolupades ni materialitzades; un cop una idea s’ha plasmat, ja pot ser protegida.
S’ha de diferenciar els drets d’autor amb els drets industrials, per exemple: una marca associada a uns productes que estan a la venda, un disseny d’objectes o una invenció estarien protegits per la propietat industrial.
En canvi, la propietat intel·lectual pot protegir: obres literàries, audiovisuals, pintures, escultures, fotografies, arquitectura, dibuixos tècnics, programes informàtics o bases de dades, entre altres. Aquestes creacions ha de sorgir de l’intel·lecte de les persones i han de ser resultat de la creativitat (article 10 de la Llei de Propietat Intel·lectual)
En aquest article s’ha pogut visualitzar quines diferències hi ha entre els drets d’autor i els titulars dels drets i, també determinar quin tipus de creacions estarien protegides per la propietat intel·lectual. En el següent article es podrà llegir com aplicar aquesta protecció a les nostres creacions i com afecta al món digital.