Actualitat

Com aplicar la propietat intel·lectual digital


En l’article anterior comentàvem quins tipus de drets d’autor existeixen, la diferència entre autors i titulars dels drets i quines idees desenvolupades podia protegir la Propietat intel·lectual. 
En aquest article explicarem com es poden protegir els drets d’autor i quins drets hi ha en l’entorn digital:
 

Com es poden protegir els drets d’autor?

Popularment, s’assumeix que un cop s’ha creat l’obra, la persona creadora ja n’és l’autor, però davant de la llei aquest no ho és fins que no protegeixi l’obra i s’autoanomeni autor de l’obra. Si no es passa per aquest procés, l’obra podrà ser copiada i versionada per a qualsevol persona i fins i tot, poden acabar adquirint terceres persones els drets d’autor i de titular dels drets.
 
Per evitar aquests successos, és important que un autor, quan creï una obra provés la seva autoria a través de mecanismes de protecció jurídica, assegurament i reconeixement de la titularitat:
  • Inscripció de l’obra al registre de la propietat intel·lectual.
  • Realitzar un dipòsit en un notari o en plataformes privades online semblants als registres de propietat intel·lectual que puguin demostrar qui en té l’autoria i la titularitat de les obres.
Una altra manera de determinar qui n’és l’autor d’una obra conjunta és firmar un contracte entre totes les persones implicades on es determini  específicament qui en són els autors, en quina forma hi ha participat cada component de l’obra i qui en tindrà els drets d’explotació.
 

Propietat intel·lectual en l’entorn digital

La propietat intel·lectual aplicada en el món digital és complicada de dur a terme i d’exemptar l’ús de les obres a tercers. És important que quan es publiquin obres a Internet o a plataformes digitals es determini molt bé quins són els drets i llicències que es permeten als altres usuaris, així com respectar les que han determinat altres autors quan es vol utilitzar obres d’altres autors.
 
Alguns exemples poden ser la creació de continguts i publicació d’aquests en un bloc o la creació d’una pàgina web; aquestes dues hauran d’incorporar avisos legals i condicions d’ús on es determini qui ús se li poden donar als continguts creats o esmentar de quines llicències disposen els articles i, per tant, qui ús en poden fer altres usuaris.
Un altre exemple seria la creació un contingut audiovisual en format col·lectiu on cadascú del grup ha estat partícip d’una part: la història, la composició, la fotografia... en aquest cas, com s’ha esmentat anteriorment, l’autoria es determinaria a través d’un contracte de col·laboració.
 
FUNDED BY THE EUROPEAN UNION - NEXT GENERATION