Fonaments de branding per a emprenedors

7 personal branding tips from Apple

Un estudi realitzat pel Global Entrepreneurship Monitor (GEM) reflecteix una caiguda del 27% en la taxa d’activitat emprenedora a Espanya. Només el 5’1% de la població espanyola entre 18 i 64 anys ha fundat o treballa en una empresa de nova creació. Amb la voluntat de reactivar el caràcter emprenedor, la consultora Allegro 234 ens proposa cinc fonaments de branding que poden ser útils per a tots els emprenedors.

1. La teva marca ha de reflexar-te

Si sempre s’ha dit que darrere d’un bon home hi ha una bona dona, no és menys cert que darrere d’una gran marca hi ha un gran emprenedor, una persona que ha de posar tot el seu potencial en aquesta marca. És una forma de deixar empremta. Cristián Saracco, director d’Allegro 234, creu que “la marca és una síntesi resultant del que és i promet l’empresa i la seva propietat. Grans marques com Cosentino, Tous o Apple mantenen un esperit emprenedor i expliquen la seva història“.

Un exemple mediàtic és el de Richard Branson, un multimilionari anglès conegut per la seva marca Virgin. Branson té molt d’emprenedor ja que va obtenir el seu primer èxit empresarial amb 16 anys. En aquest cas, la marca té molt del seu creador. L’esperit aventurer de Branson es veu reflectit en les diferents empreses que ha creat aquest magnat anglès. Una escuderia de Fórmula 1, una aerolínia o una companyia de trens són algunes de les línies empresarials en què s’ha fet un lloc Branson. Amb pitjor o millor sort, és innegable el lloc que s’ha fet Virgin, i en conseqüència Branson, en la ment de tots els consumidors.

2. Construeix una experiència associada a la teva marca

El més important és l’experiència que les persones viuen quan estan en contacte amb la teva marca, ja siguin els usuaris finals (clients), proveïdors o empleats.

Zev Siegel, Jerry Baldwin i Gordon Browke van ser els emprenedors que van crear l’experiència del cafè, Starbucks. Professionals del màrqueting utilitzen el disseny de botigues, incloent música, esquemes de color, col·locació de productes i de les ofertes anunciades a la botiga per crear un ambient que convida a la gent a anar a l’establiment, perque s’hi està a gust.

Starbucks ha aconseguit que el fet de portar un got de cafè amb la seva marca pel carrer sigui un símbol de diferenciació de la persona. És l’exemple perfecte per a l’emprenedor. Construeix la teva marca ideant un entorn únic on les persones visquin experiències úniques. Llegeix més informació sobre el mètode Starbucks en aquest enllaç.

3. La importància de tenir una idea darrera l’empresa

Allò que garanteix un bon negoci és la qualitat d’una idea que hi ha hagi al darrere. L’emprenedor ha de desmarcar-se de la seva competència donant alguna cosa diferent. Un bon exemple d’això el tenim a IKEA. En l’actualitat, la companyia sueca és la líder en el mercat de la distribució de mobiliari i objectes de decoració per a la llar. Ingvar Kramprad, emprenedor suec creador d’aquesta empresa de mobles, ha sabut donar-li un toc diferent a la seva marca. El fet d’anar a IKEA s’ha convertit en alguna cosa més que en un simple acte d’anar de fer compres: famílies senceres van a IKEA a passar vàries hores durant el cap de setmana, per què? Perquè IKEA és diferent a la resta de la seva competència.

L’empresa sueca ha sabut donar-li al públic el que necessita. Mobles de qualitat a un preu menor al de la competència. El client va a la botiga, tria, càrrega, paga, munta i gaudeix del seu moble. La raó de tot això és que hi ha una posada en acció que fa a IKEA diferent, “democratitzar l’estil”.

4. Tot i que el producte sigui per a molta gent, tota marca té una audiència objectiva

És inevitable voler arribar a tots els públics. L’emprenedor vol que el seu negoci triomfi, i moltes vegades el triomf s’entén de manera quantitativa i no qualitativa. El temps fa que la marca trobi el seu públic i és a aquest a qui ha de cuidar.

Un cas particular el trobem en 2 marques d’automòbils de gran prestigi. Mercedes Benz i BMW es dirigeixen, teòricament, a un mateix públic. Persones amb un poder adquisitiu alt que vulguin gaudir de l’experiència de conduir, de sentir-se únics. No obstant això, aquestes marques s’han posicionat en dos llocs diferents. En paraules de Saracco, Mercedes Benz es dirigeix a “els que han arribat” mentre que BMW té un enfocament més de futur. Es podria dir que està dirigida a “els que estan en camí”. L’emprenedor ha de ser conseqüent amb el que vol i establir el seu públic objectiu per poder arribar a triomfar.

5. Has de connectar amb les emocions de les teves audiències

Saracco, director d’Allegro 234, adverteix que “s’ha de cuidar la marca, l’experiència que genera i allò que transmet. És una responsabilitat diària, del director i de totes les persones compromeses amb l’empresa”. Porta temps construir una marca rellevant, única i diferent, però, només es necessiten uns segons per eliminar-la. Les xarxes socials exerceixen una gran influència en el públic, tingues-ho en compte.

Nestlé és l’últim cas de crisi corporativa per una mala comunicació a les xarxes socials. És curiós com grans companyies que inverteixen enormes quantitats de diners no li donen la importància necessària a les xarxes socials. Aquests mitjans socials han suposat un canvi radical en la comunicació corporativa. Tot va començar quan Greenpeace va fer públic un informe en què es deia que Nestlé col·laborava amb una empresa que incomplia les lleis indonèsies, desforestant la selva i destruint l’hàbitat d’una espècie protegida d’orangutans. Nestlé va negar l’acusació però Greenpeace va respondre amb una campanya a Youtube, Twitter i Facebook convidant als internautes a utilitzar un logotip modificat de Kit Kat amb la paraula ‘Killer’. La multinacional suïssa va aconseguir que Youtube retirés el vídeo i a la seva pàgina de Facebook va prohibir que es fes qualsevol tipus de comentari referent al cas. A la majoria de fans no els hi va agradar la censura imposada per Nestlé i l’efecte va ser el contrari. Es van multiplicar les pàgines en contra de la marca. Nestlé va reaccionar malament en no saber adaptar el missatge a les regles seguides en les xarxes socials. Tampoc va saber reconèixer en la modificació del seu logo una consolidació de la seva marca a nivell global.

Trobes a faltar alguna norma important que es pugui aplicar als emprenedors i a la construcció de noves marques? Creus que una crisi a les xarxes socials no és tant important? Esperem els vostres comentaris.

Post Tagged with