Oblida’t de ser el cap i aposta per ser un bon líder

manosSovint es confon ser el cap amb ser el líder d’una empresa o un departament. Són dos termes que engloben no tan sols un rol diferent, sinó també una actitud envers la feina i els companys, radicalment diferent. Però com distingir si ets el cap dels teus treballadors o si et veuen com el seu líder? Doncs aquí va una petita guia.

Veus en els teus treballadors la necessitat constant de ser manats constantment per tal de complir els seus objectius en el dia a dia? O el limites a gaudir de compartir feina i projectes amb altres treballadors per aconseguir els objectius conjuntament? Si ets de la primera resposta, tens un perfil de cap. Pel contrari, si et veus reflectit en la segona opció, tens dots de líder. Sembla ser que ser líder és molt més divertit i encoratjador que ser un simple cap. Però ser-ho no és tasca fàcil, s’ha de dur a terme una praxis que no tothom pot tirar endavant en un negoci.

Estima a les persones

Totes les persones, des d’un servidor que escriu això, fins a tu que ho llegeixes ara mateix, tots som únics. No som màquines. Tenim personalitat i pensaments propis, talents únics i defectes individuals. Un líder sempre té present això. Gaudeix ajudant als teus treballadors a que aconsegueixin l’èxit de manera individual i personalitzada.

Guia, no controlis als teus equips

Els caps necessiten sentir que tenen el control de tot. De cada acció. Els líders, pel contrari, marquen unes directrius i deixen que, lliurement, els treballador caminin en la direcció correcta pel camí que creguin oportú. El líder dóna suport al treballador, no el controla.

Adaptabilitat

Ser massa rígid en els processos pot provocar trencaments i disfuncions en moments d’incertesa per una manca de flexibilitat. Els líder entenen que s’han d’adaptar no tant sols al moment que viu el negoci, sinó també a l’estil personal de cada membre del seu equip. Entenen que cada membre té qualitats úniques que cal potenciar i que per tant, ha de ser ell qui s’ha d’adaptar al seu equip constantment i no a la inversa.

Accepta els errors

Equivocar-se no tan sols és d’humans sinó que també implica assumir riscos i ser valent. Està molt bé felicitat quan s’assoleixen els resultats, però encara és més important donar suport quan un membre de l’equip comet un error o s’equivoca. Els líders saben que els èxits neixen dels esforços que fa tot l’equip i dins d’aquests esforços ha d’haver-hi lloc per l’error. Equivocar-se forma part d’emprendre.

Anima’ls a emprendre riscos

Els caps tradicionals eliminen qualsevol risc que hi pugui haver. Els agrada jugar a la zona segura. Els líders saben que a la zona de risc és on creixen els grans èxits. Dona confiança al teu equip perquè sentin el suport necessari per emprendre riscos i intentar noves coses.

Motiva’ls sempre

És un aspecte clau que s’oblida per la voràgine del dia a dia. Mantenir l’interés dels teus treballadors resulta cabdal per l’èxit del teu negoci o departament. Tot i això, val molt lligat als punts anteriors. Si compleixes l’escrit línies enrere, de ben segur que tindràs un sa equip de persones amb una motivació infinita.

 

Post Tagged with , , , , , ,